Het Oogstfeest / Michaelsfeest: 29 september
Michael wordt gezien als brenger van de zonnekracht. Hij zorgt voor sterke gewassen en voor een goede oogst. Voor de mens is hij de helpende hand in strenge winters, hij geeft kracht om door de winter te komen. Maar er is meer: Het Michaelsfeest is het feest van de engel die een draak verslaat. Michael spoort ons aan om onze kracht te gebruiken: We kunnen het kwaad in onszelf en om ons heen leren herkennen, en het bestrijden. Het Michaelsfeest is dus ook het feest van de moed.
Bij de kleuters vieren wij het oogstfeest met het Appeltjesfeest. Wij gaan op zoek naar het appelvrouwtje en bakken allerlei lekkers met de gevonden appels.
Sint-Maarten: 11 november
Sint-Maarten was een ridder, die de helft van zijn warme mantel aan een bedelaar gaf. Hij is door deze daad van menslievendheid het symbool geworden van offerbereidheid en goedheid. Je hart wordt aangesproken als je Sint-Maarten viert. Maar ook is Sint-Maarten een lichtfeest. De kinderen die op 11 november met hun lantarens van uitgeholde knollen langs de deuren gaan, combineren de beide aspecten van dit feest.
Advent: vanaf de vierde zondag voor Kerst
De tijd voor Kerst heet de adventstijd; de adventstijd begint vier zondagen voor dat grote feest. Elke zondag wordt er een kaarsje aangestoken van de adventskrans. Deze tijd is de tijd van de verwachting. We leven naar Kerst toe en stellen ons open voor dat, wat er uit de hemel naar ons toekomt. We wachten op het nieuwe begin, het nieuwe leven. Een wat diepere betekenis is dat het licht van de natuur, het uiterlijke licht, in deze tijd afneemt en heel zwak wordt. Je wordt daardoor teruggeworpen op je eigen, innerlijke licht.
Sinterklaas: 5 december
Sint-Nicolaas, bij ons gevierd op 5 december herinnert aan de bisschop van Myra, die vele goede daden deed, maar wordt ook gezien als heelmaker: iemand die ons leert hoe we één worden met het kind in onszelf. Daarnaast wordt dit feest simpelweg gevierd op de manier die we allemaal kennen: dan is het feest van geven en ontvangen.
Kerstfeest: 24, 25 en 26 december
Het feest van kerst vieren we op het moment van de winterzonnewende. De zon is over haar diepste punt heen; vanaf nu wordt het weer lichter. We vieren een feest van samenzijn, het nieuwe begin en het nieuwe leven.
Driekoningen: 6 januari
Op 6 januari herdenken we dat er drie koningen, of wijzen, uit het Oosten het Christuskind kwamen aanbidden. Zij gaven het Kind goud, wierook en mirre. Deze gaven kun je ook symbolisch zien. Goud staat dan voor inzicht in de goddelijke en geestelijke wereld, wierook voor offerbereidheid en deugd en mirre voor de verbinding van de ziel met het eeuwige, onsterfelijke.